Öğretim Elemanımızdan Lojistik Sektörüne Önemli Katkı Sağlayacak Proje

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Gazi Bilal Yıldız’ın, lojistik sektörüne katkı sunmak amacıyla hazırladığı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenme kararı alındı.

Dr. Öğr. Üyesi Yıldız’ın yürütücülüğünde, Türkiye’nin ISO ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan Hasçelik Kablo San. Tic. A.Ş. Ar-Ge Merkezi’nin desteğiyle hazırlanan, “Kablo Paketlemesinde Kullanılan Makaraların veya Paletlerin Muhtelif Araçlara Verimli Yüklenebilmesi İçin Optimizasyon Yazılımı” projesi, TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Programı kapsamında sunuldu. Program kapsamında desteklenmesi uygun bulunan projenin, lojistik sektörüne önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.

Dr. Öğr. Üyesi Yıldız, söz konusu projeyle, kablo ürünlerinin pazar alanında müşterilere lojistik araçlar ile daha hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaştırılabilmesini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Projeyle araçlara yüklenen kablo ürün hacmi maksimum seviyeye çıkarılacağını ve bunun yanı sıra araç güzergahlarının da verimli bir rota üzerinden belirleneceğini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

“Her geçen gün artan enerji ihtiyacıyla birlikte bu ihtiyacın karşılanması adına gereken yatırımlar da aynı oranda artmaktadır. Bu noktada enerji iletimi için iletkenlerin ve kabloların üretimini gerçekleştiren müşteri kuruluş, aynı zamanda tedarikçilerine ürünlerin ulaştırılması için sevkiyat sorumluluklarını da yerine getirmektedir. Ancak yıl içerisinde gerçekleştirilen sevkiyatların fazla olması müşteri kuruluş için ciddi mali yükleri de beraberinde getirmektedir. Projeyle, müşteri kuruluşun satışını gerçekleştirdiği kablo makaralar, gönderileceği araçlara neredeyse aralarında hiç boşluk kalmadan optimum verimle yüklenebilmesi ve aracın son varış noktası baz alınarak optimum gidiş güzergahının belirlenmesi sağlanmış olacak.”

“Teslimat süresi hızlandırılmış olacak”

Projenin aynı zamanda optimizasyon algoritması ve kullanıcı için geliştirilecek bir ara yüzden oluştuğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yıldız, şöyle devam etti:

“Bu projeyle aynı zamanda yüklenen malzemelerin sevkiyat aşamasında herhangi bir hasar almaması da sağlanmış olacak. Yıl bazında sevkiyat için kullanılacak araç sayısı azaltılarak ton-araç oranının artırılması, azalacak araç sayısı ile harcanan yakıt miktarı ve yükleme için harcanan sürenin azalması,  verimli bir yükleme ve rotalama planının elde edilmesiyle de teslimat süresi hızlandırılmış olacak.”


Dr. Öğr. Üyesi Yıldız, TÜBİTAK tarafından 64 bin liralık destek sunulacak projenin, 18 ay içerisinde tamamlanmasının planlandığını belirtti.



HIZLI ERİŞİM