Transparent & Accessible Seas and Oceans: Towards a Digital Twin of the Ocean

Amaca uygun ve sürekli okyanus ve deniz gözlemleri, okyanus davranışını anlamak ve tahmin etmek için oldukça önem teşkil etmektedir. Deniz sosyal-ekolojik sistemlerini korumaya ve mavi ekonomiyi desteklemeye yönelik önlemler bu anlayış ve tahminlere dayanmaktadır. 10-20 yıl önce, bu gözlemlerden elde edilen deniz verilerini bulmak zor olmaktaydı, yalnızca uzun ve bazen maliyetli müzakerelerle erişilebilmekteydi ve farklı standartlar, terminoloji ve temeller nedeniyle tam bir resim oluşturmak için bir araya getirmekte zorluklar bulunmaktaydı. 

Avrupa Birliği, son yirmi yıldır bu sürdürülebilirliği ve amaca uygunluğu sağlamak için politikalara ve altyapılara yatırım yapmaktadır. Üye Devletler, komşuları ile birlikte deniz verileri, modelleme ve tahmin altyapısı oluşturmuşlardır. Esasen EMODNet'e (Avrupa Deniz Gözlem ve Veri Ağı) dayanarak, Avrupa'da yerinde ve referans okyanus verilerini toplayarak ve bu yerinde okyanus gözlemlerinin sayısal okyanus modellerine dayanan Avrupa ve küresel operasyonel okyanus tahmini ve okyanus iklimi hizmetleri sunmaktadır. Denizde okyanus gözlemevlerini konuşlandırma ve deniz verilerini toplama çalışmaları Avrupa Araştırma Altyapıları ve büyük Ar-Ge projeleri tarafından desteklenmektedir (örn.Eurofleets +, EuroArgo, Jerico, Danubius, EMBRC, EMSO, ICOS, LifeWatch, vb.). İşbirliği ve serbest ve açık erişim, birlikte çalışabilirlik ve "bir kez ölç, birçok kez kullan" ilkeleri büyük ölçüde teşvik edilmiştir. 

Bu çalışmalar okyanus ortamının farklı evrimlerini ele alan senaryoları test etmek için bir simülatör olarak görev alacaktır. Vatandaşları, hükümetleri ve endüstrileri deniz ve kıyı habitatlarını izleme, koruma ve geliştirme sorumluluğunu toplu olarak paylaşma ve aynı zamanda sürdürülebilir bir mavi ekonomiyi (balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği, ulaşım, yenilenebilir enerji vb.) destekleme konusunda güçlendirecektir. İklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmak, afet risk yönetimini iyileştirmek, mekansal planlar geliştirmek, çevrenin durumu, kıyı veya açık deniz faaliyetleri hakkında rapor oluşturmak ve etkisini ölçmek için önlemler sağlayacaktır.

Böyle bir gelişme için proje teklifleri, Yeşil  Mutabakat öncelikleri açısından yararlılıklarını göstermelidir (örneğin, okyanus iklimi senaryolarının su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık üzerindeki etkisi, deniz seviyesindeki yükselme ve aşırı dalgaların kıyı riskleri üzerindeki etkisi, kirlilik izleme ve azaltma ve iyileştirme stratejileri için senaryolar, ve denizcilik mekansal planlama). 

Proje önerilerinin aşağıdaki kriterleri ele alması gerekir:

Okyanus modeli gösterimi ve mevcut tüm veri setlerinin Destination Earth altyapısı ve teknolojileriyle (bulut, euroHPC, yapay zekaya hazır standartlar, veri küvetleri, ...) uyumlu tek bir dijital çerçeveye entegrasyonu dahil olmak üzere yüksek çözünürlüklü bir okyanus dijital ikizinin geliştirilmesi. Bu entegrasyonu kısa vadede gerçekleştirmek için mevcut altyapılar ve ilgili Horizon 2020 ve Ar-Ge projeleri üzerine inşa edilmelidir.

Okyanusun haliçlerden kıyıya ve açık okyanusa, yüzeyden deniz tabanına kadar tutarlı çok değişkenli çok boyutlu tanımlaması üzerine inşa edilmiş bir simülasyon ortamı olarak yapılandırılması ve zaman ve uzayda dijital bir keşif yapılmasına izin verilmesi. En azından fizik, biyojeokimya, jeoloji ve insan faaliyetleri dahil olmak üzere okyanusun entegre, zamanında ve kalıcı bir tanımını sağlamalıdır;

Mevcut veya yeni otomatik sensörlerden ve otonom mobil ve sabit platformlardan gelen verilerin entegrasyonu, 

Veri ve model çıktılarının son teknolojik standartlarda ve formatlarda (INSPIRE, FAIR, ontolojiler,…) uygulamalar tarafından kullanılması ve büyük veri ve yapay zeka teknolojilerine dayalı uygun kullanıcı arayüzlerine uygun olarak uygulanması;

Yerel veya bölgesel deniz havzalarındaki somut durumlarda, farklı okyanus koşullarını yapılandırarak ve yapay zeka / veri analitiği araçlarından yararlanarak "gerçek kullanım koşullarında" dijital okyanus simülatörünün temsil edilebilirliğini doğrulamak için olasılık senaryolarının geliştirilmesi.

Detaylı Bilgi için: 

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/lc-gd-9-3-2020;freeTextSearchKeyword=

Green%20Deal;typeCodes=1;statusCodes=31094501,31094502,31094503;programCode=

H2020;programDivisionCode=null;focusAreaCode=null;crossCuttingPriorityCode=null;callCode=

Default;sortQuery=submissionStatus;orderBy=asc;onlyTenders=false;topicListKey=topicSearchTablePageState




HIZLI ERİŞİM