European capacities for citizen deliberation and participation for the Green Deal

İklim eyleminden sıfır kirliliğe kadar Avrupa Yeşil  Mutabakatının tüm alanları, geçişlerin tüm aşamalarında vatandaşların aktif desteğini gerektirmektedir. Büyük ölçekte kabul gören ve benimsenen uygulanabilir çözümler ancak ilgili herkesin aktif katılımıyla bulunabilmektedir. Bu tür konular en iyi, Avrupa çapında toplumun farklı kesimlerinden vatandaşları içeren katılımcı süreçler yoluyla ele alınabilir; bunlara sosyal yenilikçiler olarak yenilik yaşam döngüsü boyunca dahil olmak da dahildir. Avrupa'nın Geleceği Konferansı katılımcı süreçlere duyulan ihtiyaç konusundaki farkındalığı daha da artırmış ve bu konuda beklentileri artırmıştır. Horizon Europe hazırlığı bağlamında, özellikle de Avrupa Yeşil  Mutabakatı ile son derece ilgili olacak Horizon Avrupa Misyonları için vatandaş katılımına ilişkin güçlü beklentiler de ortaya çıkmıştır. Bu tür süreçler, sanal olanlar dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, diyalog ve bilgi alışverişine dayanan geniş bir ortak oluşturma faaliyetleri ve olay yelpazesini içerebilir. Katılımcı süreçlerin modaliteleri, hedeflere ve beklenen sonuçlara göre farklılık göstermektedir. Bu süreçlerin etkili olabilmesi için, katılımcılar uygun araçlar ve bilgilerle donatılmalı, karar alma organlarına güçlü bir şekilde bağlanmalıdır. 

Bu çağrı vatandaşların görüşlerini ve katılımını kapsamaktadır. Aksiyonlar, kamu katılımı alanındaki profesyoneller de dahil olmak üzere, Avrupa çapında müzakereci demokrasi ve sivil katılım konusunda uzmanlaşmış uzmanlar, araştırmacılar, uygulayıcılar ve ilgili sivil toplum kuruluşlarından oluşan ulusötesi ağlar kurmalıdır. Cinsiyet eşitliği ve iklim adaleti uzmanları da dahil edilmelidir. Hem yerel topluluklar düzeyinde hem de daha geniş ölçekte Yeşil  Mutabakatı gerçekleştirmek için iyi uygulamaları, araçları ve kaynakları paylaşmalı ve öncelikli konularda katılımcı ve müzakere süreçleri uygulamalıdırlar. Avrupa düzeyine kadar bölgeler ve ülkeler arasında çeşitli katılım ve müzakere süreçleri arasında bağlantı kurmalıdırlar. 

Aksiyonlar, her biri önemli sayıda Üye Devlette veya ilişkili ülkelerde uygulanan ve bir Avrupa çevrimiçi çok dilli müzakere platformuyla tamamlanan birkaç müzakere sürecini içermelidir. Yeşil  Mutabakatın uygulanmasında yer alan Avrupa Komisyonu servisleriyle birlikte müzakere edilecek belirli konulara karar verilmelidir. Ufuk Avrupa Misyonları dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere halk katılımının önemli olduğu önemli AB eylemlerini, ilgili misyon kurulları ve diğer Ar-Ge girişimleriyle yakın işbirliği içinde desteklemelidirler.

Aksiyonlar, uluslararası uygulamanın karşılaştırmalı analizine dayanarak ve ilgili kişi veya grupları dahil ederek her bir uygulama için metodolojiler tasarlamalıdır. Özel hedeflerine bağlı olarak, ya Üye Devletler/İlişkili Ülkeler arasında ulusötesi karşılaştırılabilirlik için tutarlılık sağlayabilir ya da etkinliklerini karşılaştırmak için bir dizi farklı metodoloji seçebilirler.

Detaylı Bilgi için: 

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/lc-gd-10-1-2020;freeTextSearchKeyword=

Green%20Deal;typeCodes=1;statusCodes=31094501,31094502,31094503;programCode=

H2020;programDivisionCode=null;focusAreaCode=null;crossCuttingPriorityCode=null;callCode=

Default;sortQuery=submissionStatus;orderBy=asc;onlyTenders=false;topicListKey=topicSearchTablePageState




HIZLI ERİŞİM