Avrupa Yeşil Mutabakatının temelini oluşturan bilim, iklim değişikliğinin etkileri, bunlara uyum sağlama ihtiyacı ve net sıfıra doğru karbonsuzlaştırma yollarını takip etme ihtiyacı açısından neyin tehlikede olduğunu ana hatlarıyla açıklamaktadır. Bununla birlikte, hafifletme ve uyum sağlamanın zorlukları nihayetinde iş dünyası ve yatırımcılar, hükümet ve vatandaşlar tarafından karşılanacaktır. Bu nedenle, bu aktörlerin zorluğun ölçeğine uygun çözümlerle güçlendirilmesi gerekir. Bugünün planlama kararları emisyonlarımızı ve önümüzdeki on yıllar boyunca dayanıklılığımızı etkilediğinden, karar vericilerin hangi üretim, tüketim ve yaşam tarzlarının iklim dayanıklılığı ve 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşma yolları ile uyumlu olduğunu bilmeleri gerekmektedir.
Bu aksiyon, vatandaşları ve karar vericileri gelecek on yıllarda iklim değişikliğinin etkileri hakkında bilgilendirmeye, uyum seçeneklerini belirlemeye ve davranışsal faktörleri içeren üretim, tüketim, planlama ve yaşam tarzı açısından iklim tarafsızlığına giden yolların neler gerektirdiğini göstermeye katkıda bulunmalıdır. Özellikle, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın karbondan arındırma hedeflerinin yanı sıra iklim değişikliği etkileriyle başa çıkmak için uyum seçeneklerini karşılamaya yönelik çözümler sunmak için, en ilgili sektörler için iklim hizmeti sunumunun son aşaması ele alınmalıdır.
Bu başlık altındaki projeler aşağıdaki hususlardan bazılarını kapsamalıdır:
• Copernicus, GEOSS, EMODnet ve ESA eylemleri gibi mevcut hizmetler ve çerçeveler üzerine kurulmalıdır. Değer zincirinin alt kısmına hitap etmeyi ve son kullanıcılar ve paydaşlarla etkileşim kurmayı, verilerin özelleştirilmesini, mevcut hizmet modellerinin kullanımını, ölçeklendirilmesini ve çoğaltılmasını, bilgi aracılığını ve halka yayılmasını içermelidir.
• İklimin, kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayan bir ölçekte nasıl değiştiği ve Avrupa'da sektörel ve bölgesel düzeylerde hangi etkilerin bekleneceği hakkında sağlam bilgiler oluşturmalıdır. İklim modellerinden en son bilgileri harmanlayarak, iklim modellerinin tahmin potansiyeli önündeki engellerin tanımlanması ele alınmalıdır.
• Bu bilginin bilim adamları tarafından halihazırda kullanılan uzman araçlar ile bugün iklim değişikliği ve etkilerinden hem etkileyecek hem de etkilenecek kararlar veren paydaşların ihtiyaçları arasındaki boşluğu dolduracak şekilde sentezlenmesi/ kullanılması
• Yukarıdaki bulguların hem bilimsel sağlamlık hem de kullanıcı alaka düzeyi açısından mevcut araçların ötesine geçerek kamuya açık hale getirilmesi
• İklim hizmetlerini, rehberlik hizmetlerinin sağlanmasıyla operasyonel bir ortamda göstermek ve kullanıcılar ve paydaşlar ile tanımlanan temel performans göstergeleri ile sonuçları ölçmek;
• Avrupa ve ötesindeki daha az temsil edilen alanların yanı sıra iş ve kamu sektöründeki bir dizi oyuncuya ölçeklendirme ve çoğaltma yoluyla erişimin çoğaltılması.
Bu başlık altındaki aksiyonlar, özellikle aşağıdaki yönlerden birine odaklanmalıdır:
• 2050 ve sonrasına yönelik potansiyel etkiler için AB iklim hedefleri ve uyum stratejileriyle uyumlu olan azaltma yollarının, iklim değişikliğinin etkilerinin nasıl gelişeceği ve üretim, tüketim, altyapı ve yaşam tarzının nasıl değişmesi gerektiği hakkında net bilgilere dönüştürülmesi.
• Ticari sektörle işbirliği içinde, değer zincirinin aşağı akış kısmının bir kısmını veya tamamını ele alarak, sektörel ve coğrafi boşluklara odaklanarak, uzman olmayanlara iklim olayları ve yeni iklim koşullarına uyum sağlamak için araçlar, platformlar (örneğin GEOSS & Copernicus) ve/veya mobil uygulamalar aracılığıyla eyleme geçirilebilir bilgiler sağlayarak yeni nesil iklim hizmetlerinin sunulmasına katkıda bulunulması
Detaylı Bilgi için:
Green%20Deal;typeCodes=1;statusCodes=31094501,31094502,31094503;programCode=
H2020;programDivisionCode=null;focusAreaCode=null;crossCuttingPriorityCode=null;callCode=